Hajde da se igramo. I kroz igru učimo.

02.04.2022. u Novom Sadu i 09.04.2022. u Beogradu odrzaće se manifestacija Dečiji robokup Srbije - “Susret svetova”.

Nosilac organizacije takmičenja su organizacije Dečiji inovacioni centar i ElektRobot, uz podršku Eduact (Edukativni centar iz Grčke) i Centra za nauku i inovacije Tačka preseka (INTERSECTION).

Tokom protekle 4 godine radili smo sa decom uzrasta od 4-16 godina primenjujuci principe modernog obrazovanja i svojevrsne učionice 21. veka. Pokušali smo da ih naučimo da se kritički odnose prema zadacima, da postavljaju dodatna pitanja i sami isprobavaju nove ideje. Naši timovi su učestvovali na drugim takmičenjima i manifestacijama i osvajali nagrade.

Nedostajao nam je događaj koji će biti otvoren za sve, bez obzira na uzrast, pol, finansijski status. Vođeni tim idejama odlučili smo da osmislimo i napravimo manifestaciju za BAŠ SVE ZAINTERESOVANE RADOZNALE KLINCE I KLINCEZE.

Želja nam je bila da pružimo priliku svoj deci da osete posebnost takvih događaja, da svoje znanje primene na rešavanje otvorenih izazova bez uputstava i navođenja, roditeljima da obezbedimo još jednu validaciju našeg zajedničkog vrednog rada, mentorima, profesorima i volonterima jedno iskustvo više, a našoj zemlji manifestaciju koja će slaviti nauku, timski rad i zajedništvo.

Na manifestacijiama koje će se održati u mesecu aprilu učestvovaće deca od 4-10 godina podeljena u timove (od 4-6 godina i od 7-10 godina). Timovi će biti stavljeni pred dva kreativna zadatka koje ce pokusati zajednički da reše koristeći algoritamsko razmišljanje i logičko zaključivanje kao i svoje konstruktorske i programerake sposobnosti.

Svi zainteresovani roditelji, braća, sestre, bake i deke, i drugi posetioci moći će da isprate njihov nastpu i uživaju u dečijoj kreativnosti, domišljatosti i znanju.

Novi Sad, Kulturna stanica Mlin
02.04.2022. 10h

Beograd, Matematička gimnazija
09.04.2022. 10h

Uputstvo za takmičare i mentore

Od 4-7 godina

Da li ste spremni za novi izazov? Zamislite - budućnost je, druga polovina dvadeset i prvog veka. Virtuelna stvarnost je već stara tehnologija i deca širom sveta igre sada igraju tako što se zaista stvore u njima uz pomoć uređaja koji je sada deo svakog računara – virtualizatora.

Vi ste se kao i svakog vikenda okupili da igrate omiljenu i veoma popularnu igricu koja se odigrava na divljem zapadu ali nešto je krenulo naopako! U igru ste ušli ali iz nje više ne možete da izađete.

Na svu sreću i dalje možete da šaljete poruke van igre tako da ste u pomoć pozvali vaše starije drugare koji će pokušati da poprave virtualizator u računaru u kome se vi nalazite.

Za to vreme morate da se potrudite da nastavite da igrate igru kako bi vaši drugari znali gde se nalazite i kako bi možda sebi ali i njima olakšali izazove koji se budu pojavljivali pred vama!

Od 7-10 godina

Taman kada ste mislili da se odmorite za vikend dobili ste hitnu poruku od vaših mlađih drugara: zarobljeni su u računarskoj igrici I samo im vi mozete pomoći da se iz nje izbave!

Morate preuzeti kontrolu nad nano-robotima koji putuju unutar kola štampane ploče i popraviti kvar koji je zarobio mlađu ekipu.

Problem je što znate da imate ograničeno vreme da sve ovo uradite, kao i da pred vama postoji puno teških izazova koji će vas pozvati da upotrebite vaše graditeljske, programerske ali i logičke veštine.

Zavirite u čarobni svet mikroprocesora i pomozite da se vaši drugari izbave iz igre pre nego što ih uhvate banditi ili ljuti indijanci!

Takmičarima nije neophodno ništa osim dobrog raspoložanja, odmornih glavica i želje da se zabavljaju, sarađuju i sve naučeno primenjuju.

Čekamo vas da se igramo i magiju stvaramo.

Prijatelji i sponzori manifestacije

dic partner
dic partner